Ben Alımı
Ben aldırma, vücutta yer alan benlerin kişiye rahatsızlık verdiği durumda alınmasını ya da kötü huylu benlerin ortadan kalkmasını sağlamak için yapılan dermatolojik bir operasyondur. Cilt üzerindeki benler, deriye rengini veren melanin hücrelerinin gereğinden fazla çalışarak koyu renkli oluşumlar göstermesiyle oluşur. Genel olarak deriden çok daha koyu renkli olan oluşumlar nadiren mavi, pembe ve renksiz de olabilir. Bu cilt oluşumları hayatın herhangi bir döneminde ya da rastgele çıkarak kişiye rahatsızlık verebilir. Koyu görünümlü bu yapıların büyüklükleri ya da sayıları hamilelik, yaşlılık, güneşe maruz kalma, ergenlik ya da hastalıklar sonrasında artabilir.
Diğer bir yandan fiziksel görünümü oval, kabarık, şekilsiz, dağınık ya da yuvarlak olabilirken yapısal değişiklerden dolayı üzerinde kıl da çıkabilir. Kişinin hem estetik görünüm hem de sağlık problemleri nedeniyle ben aldırma işlemine başvurabilir. Kozmetik cerrahi yöntemleri olarak yapılan işlemler zararsız oluşumlar için belirli uzman eşliğinde yapılabilir. Diğer bir yönden, kötü huylu oluşumlar hakkında tanı konulmuşsa tıbbi olarak ciltten alınması zorunlu hale gelebilir.
Ben Aldırma Operasyonu Nasıl Yapılır?
Ben aldırma operasyonu öncesinde bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Devamında, nevüs çevresine bistüri yardımıyla kesikler atılarak istenmeyen oluşum eksize edilir. Bununla birlikte, alınan nevüs parçası sonrası cilt dokusuna dikiş atılarak işlem tamamlanır. Diğer bir yöntemle ben aldırma yapılacaksa tıraşlama işlemi kullanılabilir. Bu işleminde bölgeye anestezik uygulama yapıldıktan sonra nevüsün üst kısmı tıraşlanır. Tıraşlama yöntemi yapılacaksa cilt kanseri riskinin olmadığından doktorun emin olması gerekir.
Ben Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Ben aldırmak için farklı yöntemlerden faydalanılabilir. Bazı yöntemler nevüs alanının tamamen çıkarılması için kullanırken bazı yöntemler yüzeysel uygulamaları içerir. Kullanılacak yöntemler hastanın durumuna göre dermatoloji uzmanı tarafından karar verilir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda; koterizasyon ile yakma, kriyoterapi[SO1] , cerrahi olarak çıkarma, tıraşlama, lazer ile yakma ve dondurma yöntemleri tercih edilebilir.
Lazer ile ben aldırma
Lazerle ben aldırma pratik ve hızlı bir yöntemdir. Tek seansta birçok nevüs yapısının alınmasına imkan tanıması avantajlı bir seçenek haline gelmesini sağlamıştır. Ayrıca, lokal anestezi ile yapılan cerrahi operasyonlar uygulanmadığı için işlem sonrasında iz de kalmaz. İşlem yapıldıktan sonra bölge sargı bezi ile koruma altına alınır ve hafif kızarıklık görülmesi de normaldir. Lazer uygulamasının yapılamayacağı durumlar arasında ise kötü huylu yapılardan şüphelenilmesi vardır. Bu nedenle, doktor kontrolünde kökü derin olmayan ve iyi huylu olduğuna emin olunan nevüs yapıları lazerle alınabilir.
Radyofrekans ile ben aldırma
Son zamanlarda popüler olan bir yöntemdir. İşlem sonrası iyileşme süreci hızlı gerçekleşirken yöntemin temelinde buharlaşma koşullarının uygulanması vardır. Radyofrekans enerjisi ile boyutları küçük ve yüzeysel nevüs yapılarının alınması için kullanılabilir.