Dermatoloji’de lazerler, ilk kez 40 yıl önce kullanılmaya başlamıştır. İlk olarak Argon ve karbondioksit (CO2) lazerler, iyi huylu doğumsal damar benlerini (portwine stain ve hemanjiom gibi) tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu lekeler tedavi ile bir miktar iyileşebilmekle beraber, yerlerinde kabul edilemeyecek oranda yara izi kalmıştır.

Lazer ışığı dokuda nasıl bir etki yaratır?

Lazer ışığı karşılaştığında ışık üç şekilde dağılabilir:

  • hedefi geçer
  • hedeften yansır
  • hedefin içinde emilebilir.

Lazer dokuda üç reaksiyon oluşturur:

  1. Fototermoliz etkisi: Hedef dokuda ısı artışına, termal hasarlanmaya ve doku yıkımına neden olur. Bunun için enerji ısı hasarı oluşturabilecek yeterlilikte olmalı, hedef doku tarafından özel olarak emilebilen dalgaboyunda ışık vermeli ve akım süresi sadece hedef dokuda hasar oluşturacak kadar kısa olmalıdır.
  2. Fotoakustik etkisi: Emilen ışık enerjisi şok dalga oluşturup, dokuda titreşime ve parçalanmaya neden olur. Dokuda genleşme ve yoğun lokal ısınma olur ve deride yeniden yapılanma başlar.
  3. Fotokimyasal etkisi: Hedef dokuda emilme ile dokuda ısı artışı oluşur. Bu da renk hücrelerindeki halkalarda kimyasal değişim yaratır.

Lazerle hangi cilt problemleri tedavi edilir?

Yüzdeki kılcal damarlar, fotohasarlar, derinin yapılandırılması ve gençleşmesi, doğuştan oluşan damarsal benler, çiller, doğum sonrası yüzde oluşan lekeler, dövme silinmesi, epilasyon, en sık lazer kullanım alanlarıdır. Sivilce, vitiligo, sedef hastalığı, keloid ve skarlar da lazerin tedavi alanlarına girer.